Wino portugalskie

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.

Wino Polska

Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.

bag in box

Z którym winem podawać ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.

Comments are closed.