kawa arabica czy robusta

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli korzystna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa do ekspresu arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie różnorodne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie pokrewne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Etiopia Yirgacheffe
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zwykle poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita nieomal przez cały rok i lubi ciepło, skutkiem tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać od początku do końca skład artykułu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.

Comments are closed.